BUDAYA NASIHAT

Daripada Tamim bin ‘Aus ad-Dari r.a., bahawa Nabi SAW bersabda: mafhumnya:

“Din itu adalah nasihah (diulang tiga kali).” Kami (sahabat-sahabat) bertanya, “Untuk siapa, wahai Rasulullah?”. Jawab Baginda, “Untuk Allah ‘Azza Wa Jalla, untuk kitab-Nya, untuk Rasul-Nya SAW, untuk barisan kepimpinan ummah Islam dan untuk ummah Islam seluruhnya.” (Hadith Riwayat Muslim)

Begitulah nyatanya pesanan baginda Nabi Muhammad S.A.W berkaitan dengan nasihat dalam beragama. dalam situasi hari ini, manusia semakin hari semakin jauh dari peringatan Allah kerana terlalu menyibukkan diri dengan perkara-perkara duniawi semata-mata. Bernaslah pendapat beberapa ulama’ yang mengatakan bahawasanya pada akhir zaman ini manusia akan menjadi sibuk dari hari ke hari yang akhirnya menyebabkan manusia terleka untuk bertaqarrub dengan maha penciptanya. Justifikasi itulah rasionalnya dengan hadis diatas agar kita menghidupkan budaya menasihati dalam beragama. Pada pandangan sesetengah ahli psikologi menyatakan bahawa cara untuk mengenali sahabat yang sejati dalam hidup kita ialah dengan mencari rakan-rakan yang paling menyayangi kita dengan pendekatan selalu menasihati kita dalam kehidupan seharian kita.

Oleh sebab demikian kita perlu mewujudkan suasana menasihati antara kita agar setiap daripada kita tidak terpesong daripada landasan yang sebenar yang telah ditunjukkan oleh Islam.

Advertisements

About syazwan

Penulis merupakan mahasiswa tahun ketiga Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran Universiti Malaya. Terkini merupakan YDP PMIUM. Mantan MT MPMUM 08/09. Juga merupakan bekas pelajar Kolej MARA Kuala Nerang dan Maahad Muhammadi Lelaki.
This entry was posted in khazanah. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s