ISA, untuk siapa?

Salam blogger…

Hari ini diberitakan tiga individu telah ditahan dibawah Akta Keselamatan Dalam negeri ( ISA ). Merka yang terlibat ialah Raja Petra Kamarudin. Terresa Kok, dan Tan Hoon Cheeng. Mereka didakwa kerana telah membangkitkan isu sensitif dan perkauman( mengikut ertikata pihak tertentu ).

Saya bukan ingin mengambil posisi ‘defensif’ kepada mereka, tetapi yang ingin dibicarakan ialah penggunaan ISA terhapap sesetangah individu. Senario menunjukkan mereka yang ditahan dibawah ISA ialah mereka yang boleh menggangugugat pentadbiran kerajaan dan dalam masa yang sama boleh menggugat sestengah individu. Isunya, adakah ISA digunakan untuk mempertahankan negara, atau sesebuah parti politik, atau seseorang individu?

Jika dilihat secara rasionalnya, kenapa sestengan pemimpin daripada pihak kerajaan yang mengeluarkan kenyataan yang boleh atau sudah memecahbelahkan perpaduan kaum tidak ditahan dibawah akta zalim ini? kenapa Dato; Ahmad Ismail tidak dikenakan tindakan sebagaimana yang diterima oleh Raja Petra Kamarudin? Mungkinkah mereka berpihak kepada pembangkang, sebab itu mereka ditahan dibawah ISA. Oleh itu, ISA bukanlah akta untuk kedaulatan dan keselamatan negara, tetapi untuk keselamatan sesetengah pihak sahaja. Demikian itu, ISA tidak relevan untuk diguna pakai kerana ianya hanyalah gimik politik semata-mata. Mansuhkan ISA, demi kesejahteraan negara!

Advertisements

About syazwan

Penulis merupakan mahasiswa tahun ketiga Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran Universiti Malaya. Terkini merupakan YDP PMIUM. Mantan MT MPMUM 08/09. Juga merupakan bekas pelajar Kolej MARA Kuala Nerang dan Maahad Muhammadi Lelaki.
This entry was posted in Siasah. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s