Debaran 16 September dah berlalu

Salam perubahan,

Tarikh keramat yang diwar-warkan oleh media perdana kononnya akan berlaku pertukaran kerajaan pusat rupa-rupanya tidak berlalu. Adakah ini hanya gimik politik DSAI untuk memenangi pilhanraya kecil Permatang Pauh semata-mata?

Saya rasa tidak kerana tranfomasi kearah kerajaan baru merupakan proses yang sedang berlaku di Malaysia, cuma tarikhnya tidak boleh ditetapkan lagi. Ini kerana peralihan kuasa memerlukan banyak proses dan prosedur yang tertentu yang sememangnya tidak dapat dilaksanakan dalam masa yang cepat. Akan tetapi, anjakan paradigma yang ditunjukkan rakyat Malaysia merupakan tanda-tanda yang positif kearah tersebut.

Apa yang penting ialah, apapun jua kerajaan yang memerintah mestilah bertunjangkan kepada al-quran dan as-sunnah. Sekiranya kerajaan baru yang memerintah tidak mendasari pentadbiran dengan syariat islam, kerajaan itu juga patut ditolak.

Oleh itu, kita doakan agar kepimpinan kerajaan Malaysia yang baru akan dapat melaksanakan sayriat islam secara syumul dibumi tercinta ini.Insyaallah.

Advertisements

About syazwan

Penulis merupakan mahasiswa tahun ketiga Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran Universiti Malaya. Terkini merupakan YDP PMIUM. Mantan MT MPMUM 08/09. Juga merupakan bekas pelajar Kolej MARA Kuala Nerang dan Maahad Muhammadi Lelaki.
This entry was posted in Siasah. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s