LAKIUM perintis keunggulan

untitled-1

Alhamdulillah, program Latihan Kepimpinan Islam Universii Malaya berjaya dijalankan. Program ini bermula dari 18 hingga 20 November 2008 telah dianjurkan oleh Persatuan Ulama’ Malaysia ( PUM ) dengan kerjasama Persatuan Mahasiswa Islam Universiti Malaya (PMIUM). Saya bersyukur kerana dapat menyertai program tersebut dengan ‘partisipasi’ yang sepenuhnya.

Pelbagai input baru yang diterima sepanjang program ini berlangsung, terutamanya berkaitan kepimpinan. Apa yang menarik perhatian saya ialah pelbagai metod baru dalam merungkaikan masalah pemikiran umat islam dizaman sekarang.

Sebenarnya kita tidak faham konsep yang sebenar dalam setiap permasalahan yang timbul. Selalunya kita merungkaikan setiap masalah hanya bergantung kepada pemikiran rasional sahaja. Sebaliknya rasional dalam agama berada di nombor dua sedangkan persoalan keimanan yang perlu dititik utamkan. Saya tidak berniat untuk membicarakan tentang ini buat masa sekarang, tetapi sekadar pandangan rabang tentang pengisian yang diperolehi daripada program ini.

Sesungguhnya program ini cukup bermanafaat kepada saya dan teman-teman yang lain dan agar LAKIUM’08 menjadi program perintis kepada kesinambungan program seterusnya.

Advertisements

About syazwan

Penulis merupakan mahasiswa tahun ketiga Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran Universiti Malaya. Terkini merupakan YDP PMIUM. Mantan MT MPMUM 08/09. Juga merupakan bekas pelajar Kolej MARA Kuala Nerang dan Maahad Muhammadi Lelaki.
This entry was posted in Dairi. Bookmark the permalink.

2 Responses to LAKIUM perintis keunggulan

  1. Ridzuan says:

    salam..han, tak nak ltk link blog ana ke? 🙂

  2. Ridzuan says:

    ops silap..wan, tertukar dgn Farhan(Han)(-ex-PASUM)pulak..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s