Tahniah!!

Untitled

Alhamdulillah, jutaan syukur diutuskan kehadrat Ilahi kerana dengan izinya Universiti Malaya telah menduduki ranking ke-180 dalam kelompok universiti terbaik dunia. Kenaikan mendadak ini sebagai satu tanda perubahan telah berlaku dalam universiti perdana ini. Sebelum ini, UM berada pada ranking ke 230 dunia ,mengikut statistik daripada Times Higher Education yang merupakan sebuah badan bebas yang dikitiraf dunia.

Minggu lepas saya berkesempatan berjumpa dan berbual bersama Ayahanda Naib Canselor dan membincangkan isu ranking. Beliau optimis untuk membawa UM kepersada kemegahan diperingkat dunia walaupun hasrat tersebut tidak mendapat sokongan daripada pihak-pihak tertentu.Dan petandanya sudah jelas bahawa kita semakin bergerak kearah itu. Tahniah Ayahanda.

MPMUM juga mendokong hasrat dan impian tersebut selaras dengan tema yang digunakan ” bersama menjulang tradisi kecemerlangan “ yang sememangnya sinonim untuk mengankat rangking universiti tercinta ini.

Saya juga ingin jelaskan kepada semua bahawa pelajar juga terlibat secara langsung dalam penilaian dalam menentukan ranking tersebut. Kenyataan yang dikeluarkan oleh seorang Pengetua kolej kediaman sebelum ini yang mengatakan pelajar langsung tidak terlibat dalam penilaian THE ( Times Higher Education ) adalah langsung meleset dan tidak benar. Peratusan yang dilibatkan ialah sebanyak 20% daripada hasil nialain keseluruhannya.

Buktinya Ayahanda NC sendiri mengiktiraf keterlibatan pelajar dalam isu ini. Contohnya email yang dibalas oleh ayahanda kepada saya ( seperti gambar diatas ).

Semoga agenda perubahan ini akan terus disemarakkan lagi untuk kita mencapai taraf universiti yang terbaik di dunia pada suatu hari nanti…

BERSAMA MENERUSKAN AGENDA PERUBAHAN

Rujukan :

2-WUR09_available_nowmStar_logo

Advertisements

About syazwan

Penulis merupakan mahasiswa tahun ketiga Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran Universiti Malaya. Terkini merupakan YDP PMIUM. Mantan MT MPMUM 08/09. Juga merupakan bekas pelajar Kolej MARA Kuala Nerang dan Maahad Muhammadi Lelaki.
This entry was posted in Motivasi. Bookmark the permalink.

3 Responses to Tahniah!!

 1. owenheskey says:

  tahniah2..selamat bekerja dengan lebih bersungguh dan jangan lupa juga pelajaran penting untuk kebaikan Islam.

 2. tahniah atas pnarafan 200 trbaik dunia UM.

  Pertahankan kemenangan Pro-M di UM

  say no to e-vote

  Plajar Kelantan Mesir menyokong MPPUM

  ;-D

 3. tp sya brharap MPPUM dpt mncari konsensus dlm isu e-vote

  n kalu sbleh2nya elakkan boikot Pilihan Raya Kampus akan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s