“Suara yang tenggelam”

Suara Siawa, sebuah rancangan yang bermotifkan untuk mencungkil idea pandang mahasiswa dalam pelbagai isu dan aspek. Dahulunya dikendalikan oleh seorang ahli akedemik yang terkenal, Dato’ Nordin Kardi yang sememangnya seorang moderator yang cukup kritikal dan toeritikal dalam mengendalikan rancangan.

Dahulunya, Suara Siswa dianggap pentas keramat untuk para siswa melontarkan idea dan pandangan, sama ada menyokong mahupun mengkritik kerajaan secara lantang. Para panel diasak dengan soalan yang penuh kontroversi dan provokasi, semata-mata untuk menguji kematangan dan pemikiran siswa yang berpencak dipentas, namun hari ini suasana itu tidak lagi kelihatan.

Semalam saya dan kekanda BT, Ridzuan, Faisal Mustafa, Abd Razak, Danial dan Khairuddin sempat menonton Suara Siswa bersama-sama. Dimulakan dengan program Hujah, disambung pula dengan Suara Siswa. Kami dengan penuh harapan untuk melihat perbincangan yang kritikal dan kupasan yang mantap dari panel-panel pada malam itu kerana seorang dari penl tersebut, Mohd Syahid merupakan wakil dari MPMUM. Saudara Ridzuan menolak jemputan sebagai panel pada malam tadi kerana beliau ingin muncul pada siaran yang akan datang yang membincangkan topik Politik Baru Malaysia. Saya pula tidak dapat menggantikan beliau kerana kesihatan yang tidak mengizinkan.

Rancangan dimulakan dengan nyanyian daripada Black (tidak pasti lepasan universiti mana). Persoalannya, perlukah program akedemik dimulakan dengan nyanian artis yang sememangnya tidak dapat memberi apa-apa kesan positif dalam perbincangan nanti. Kenapa perlu ada hiburan? sedangkan progaram TV yang lain banyak menghidangkan hiburan pada setiap waktu. Mungkin ‘fanatik’ hiburan…..

Perbincangan dimulakan dengan soalan asas tentang topik perbincangan, ” Budaya Fanatik “. Secara keseluruhannya, panel hanya boleh bercakap sekita 5-8 minit sahaja. Masa yang lain dihabiskan dengan FB, dan panggilan Skype daripada pelajar luar negara yang memberikan pendangan yang langsung tidak mempunyai idea. Yang sedihnya, pemanggil boleh memberikan ucapan kepada sanak saudara dikampung. Ini program suara siswa ke @ program salam perantuan? Masa dihabiskan dengan begitu sahaja. Yang paling teruknya, panel-panel pula diminta untuk bertanyakan soalan kepada pemanggil talian Skype tersebut. Sape yang jadi panel ni?

Sudahlah begitu gayanya, perbincangan pula hanya berfokus kepada fanatik terhadap penyokong bola sepak, khususnya penyokong negeri Kelantan. Moderator dan panel sepatutnya membuka perbincangan yang lebih idealistik dan mendasari tajuk, jangan terperangkan dengan maklumat dari media semata-mata. Rancangan tersebut berakhir dengan begitu sahaja tanpa ada idea dan isi yang boleh diambil oleh penonton. Kalau beginilah caranya, baik tak payah buat suara siswa..

Selain daripada itu juga, pihak penerbit juga perlu memikirkan kepentingan panel yang datang. Mereka datang bukan hanya nak duduk dan jadi popular bila masuk TV, tetapi mereka datang untuk memberikan hujah dan pandangan yang mewakili para mahasiswa. Kalau hanya masa yang diberikan sekadar 5-8 minit, baik x payah datang. Selain itu, artis yang diundang diberikan bayaran yang tertentu, namun panel-panel yang datang langsung tidak diberikan elauan @ apa-apa bayaran. Cuba bayangkan yang datang dari Pahang,  Perlis Dll? Kenapa artis boleh dibayar beribu-ribu, sedangkan panel akedemik, minyak kereta pun kena tanggung sendiri.? Pada siaran langsung di UNISEL baru-baru ini, ketika saya menjadi panel pada malam tersebut, terpaksa menanggung kos ( pengangkutan, makanan dll ) dengan duit poket sendiri . Saya bukan berkira sangat soal duit, namun dimana letaknya nilai seorang panel akedemik dibandingkan dengan artis@mana-mana persembahan hiburan?

Sekiranya polisi dan format rancangan ini diteruskan, saya rasa Suara Siswa tidak akan kemana-mana. Sebab mahasiswa sendiripun bosan untuk menontonnya, apatah lagi masyarakat luar. Justeru, Suara Siswa bukannya suara yang kosong dan tenggelam, tapi merupakan suara keramat untuk membangkitkan idealisme mahasiswa. Kembalikan budaya intelek dan akedemik.. Buang budaya hidomesme yang melampau…

Antara ulasan lain tentang isu sama:

http://faisalmustaffa.wordpress.com/

Advertisements

About syazwan

Penulis merupakan mahasiswa tahun ketiga Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran Universiti Malaya. Terkini merupakan YDP PMIUM. Mantan MT MPMUM 08/09. Juga merupakan bekas pelajar Kolej MARA Kuala Nerang dan Maahad Muhammadi Lelaki.
This entry was posted in Dairi. Bookmark the permalink.

3 Responses to “Suara yang tenggelam”

 1. sepu says:

  salam..

  harap ko we la jadi pengubah situasi ni..
  kami sokong sokmo..

 2. kasturi says:

  bereh pu.. sama-sama kita jadi agen perubahan…

 3. 2nd yer yang kecewe ngan proM says:

  ok la ulasan ni..sepatutnya kita cdgkan supaya tukar format suara siswa seperti yang lepas, seperti bicara siswa dulu. xde hiburan sebagai mukadimah..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s