Pertahan, bukan menyerang!!

1) Pada ketika tulisan ini ditulis, 3 gereja telah diganasi dengan pembakaran dan bom petrol di sekitar Kuala Lumpur. Satunya di seksyen 17, berhampiran dengan rumah sewa saya..

2) Kejadian ini menimbulkan pelbagai reaksi dari semua pihak sehingga YDPA Sultan Mizan bertitah agar keadaan ini tidak dikeruhkan lagi..

3) Keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur membenarkan penganut agama Katolik untuk menggunakan perkataan “Allah” telah dieksploitasi oleh pihak tertentu untuk kepentingan politik dan peribadi.

4) “ Menyimbah petrol dalam api ” adalah signifikan kepada tindakan pihak-pihak tertentu yang membangkitkan semangat yang masyarakat untuk membenci golongan kristian. Buat demo, edar risalah dan pebagai lagi yang tidak akan menyelesaikan masalah ini.

5) Saya juga berpendirian untuk mempertahankan kalimah Allah daripada digunakan oleh pihak kristian, namun jangan sampai masa kita pertahankan hak ini dengan menyerang pihak lain dengan cara yang kurang berhikmah.

6) Mungkin ada agenda disebalik kejadian ini. Tatkala pemimpin masih lagi tidak sehaluan dalam isu ini kerana mementingkan keperluan politik daripada agama, maka berlakulah kecelaruan fahaman dikalangan masyarakat umum.

7) Apakah ini bibit-bibit 13 Mei akan berulang kembali? Situasi politik pada hari ini seumpama Malaysia sebelum berlakunya tragedi 13 Mei 1969 dimana kerajaan yang memerintah telah kehilangan banyak kerusi dan hilang kepercayaan daripada sebahagian besar rakyat Malaysia. Jika Malaysia berada dalam keadaan darurat, maka parlimen dapat digantung dan Majlis Keselamatan Negara dapatlah ditubuhkan. Nauzubillah..

8) Oleh itu jelaslah isu pada hari ini adalah isu politik dan bukanlah isu agama. Jadi janganlah kita tertipu lagi dengan skrip cerita yang sama dan digunakan pada tahun 1960an dulu. Orang yang cerdik tidak akan masuk lubang yang sama buat kali kedua.

9) Perbuatan “terorism” terhadap gereja adalah perbuatan yang dikutuk oleh Islam dan tidak seharusnya dilakukan oleh manusia yang bertamadun. Daripada “trend” kejadian, dilihat seperti ada “tangan” pihak yang terlatih dalam melakukan “teror” ini.

10) “Laknatullah Ilaika” diucapkan kepada perancang-perancang, pelaku-pelaku dan mereka-mereka yang menyokong keganasan terhadap gereja dan cuba memecahbelahkan masyarakat.

Hindarilah perkara yang boleh mengakibatkan kemudharatan yang lebih teruk. Berlapang dada dan gunalah platform yang betul untuk menegakkan benda yang betul. Mahasiswa mengutuk sekeras-kerasnya tindakan yang tidak bertamadun ini. Hidupkan budaya intelek, bincang isu dengan cara yang ilmiah..

Advertisements

About syazwan

Penulis merupakan mahasiswa tahun ketiga Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran Universiti Malaya. Terkini merupakan YDP PMIUM. Mantan MT MPMUM 08/09. Juga merupakan bekas pelajar Kolej MARA Kuala Nerang dan Maahad Muhammadi Lelaki.
This entry was posted in Siasah. Bookmark the permalink.

One Response to Pertahan, bukan menyerang!!

 1. pakcikli00 says:

  “ Blog Dengan Nama Islam Menghina Islam”

  Assalamu’alaikum warohmatullahi wabarokaatuhu,
  Ada sebuah blog yang benar-benar tidak pantas untuk dibaca (berisi pelecehan terhadap agama Islam dan Nabi Muhammad shallallaahu ‘alaihi wasallam).Bapak Ibu kaum muslimin wal muslimat yang di rahmati Alloh silahkan buka blog yang menghina ajaran Islam di : Berita Muslim Sahih
  atau:
  http://beritamuslim.wordpress.com
  Banyak artikel yang menghina ajaran Islam dan Nabi Muhammad SAW
  Oleh karena itu, mari kita melaporkannya agar blog itu di tutup dengan cara sebagai berikut : Pertama buka alamat
  http://en.wordpress.com/report-spam/
  Lalu isi data-data yang diperlukan:… Lihat Selengkapnya
  Your Email : email Anda
  http://beritamuslim.wordpress.com
  Why : isi dengan ” BLOG SPAMMING and that blog was insulting religion islam. “[/quote]
  semakin banyak yang melapor semakin cepat blognya ditutup. semoga kita terhindar dari hal2 yang bisa melemahkan iman kita dan semoga kita selalu ada dalam ridha dan lindungan-Nya… Amin
  Syukran. Jazakallah khoiran katsira. Allahu Akbar. dikirim ulang dari grup Kajian Keilmuan bagi Aktivis dakwah Wassalamu’alaikum warohmatullahi wabarokaatuhu  — era muslim

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s