GAMIS tidak akan sertai BN

Dewan Tertinggi BN membuat keputusan bersejarah dengan meminda perlembagaannya bagi membolehkan sesiapa juga termasuk NGO mengemukakan permohonan terus untuk menjadi ahli BN tanpa menyertai mana-mana parti komponen, berkuat kuasa serta-merta

Tahniah diucapkan kerana pindaan perlembagaan ini merupakan suatu inovasi dalam demokrasi dengan membuka peluang kepada ahli bersekutu menyertai BN.

Reaksi kepada ini, GAMIS merasakan ada suatu agenda tersembunyi disebalik pengumuman tersebut. Asasnya ialah pelawaan kepada NGO untuk menyertai kandang parti politik adalah suatu yang bertentangan dengan fitrah penubuhan sebuah NGO. Sediamaklum bahawa fungsi NGO adalah menjadi kelompok semak imbang kepada mana-mana parti dan juga menjadi kumpulan pendesak ( pressure group ) yang mewakili kelompok masyarakat sivil.

Sekiranya NGO diherat sama bermain dalam perlawanan parti politik, ia menajadikan suatu yang tidak sihat dalam perkembangan demokrasi negara. NGO tidak boleh dirantai dengan perjuangan parti politik kerana ia akan menyempitkan lagi perjuangan sesebuah badan tersebut.

Mahasiswa berpandangan bahawa tidak perlu untuk NGO menyertai parti komponen BN, tetapi lebih signifikan kalau dilibatkan NGO dalam komponen pentadbiran kerajaan supaya pembuatan keputusan juga ada suara dari NGo yang boleh diketengahkan.

GAMIS khususnya yang mewakili suara mahasiswa Islam dalam Negara tidak akan sama sekali terjebak dengan kancah permainan parti politik tetapi akan sentiasa memantau padang permainan demokrasi yang ada. GAMIS akan terus berfungsi sebagai third force dalam masyarakat sivil mahupun kerajaan bagi memastikan matlamat yang GAMIS ingin capai iaitu melihat wujudnya masyarakat madani yang berintegriti pada suatu masa akan datang.

Merakyatkan Gerakan, Memaknakan Mahasiswa

Ahmad Syazwan bin Muhammad Hasan

Presiden GAMIS

Advertisements

About syazwan

Penulis merupakan mahasiswa tahun ketiga Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran Universiti Malaya. Terkini merupakan YDP PMIUM. Mantan MT MPMUM 08/09. Juga merupakan bekas pelajar Kolej MARA Kuala Nerang dan Maahad Muhammadi Lelaki.
This entry was posted in Siasah. Bookmark the permalink.

2 Responses to GAMIS tidak akan sertai BN

 1. rama says:

  Assalamualaikum dik Syazwan.

  Tahniah kepada GAMIS kerana tidak mau terjebak dalam kancah permainan parti politik. Setuju bagi GAMIS untuk bertindak sebagai third force.

  Itulah sebaiknya.

  Wassalam.

 2. bet365 says:

  hi I was luck to discover your Topics in google
  your subject is quality
  I get a lot in your topic really thank your very much
  btw the theme of you website is really splendid
  where can find it

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s